Favázas könnyűvályog ház

Új könnyűvályog épület

A könnyűvályog technológia német fejlesztés, mely abból célból született meg, hogy a vályogtégla hőszigetelése még nagyobb legyen. A könnyűvályog összetételében különbözik a másiktól: kevesebb benne az agyag, és több benne a szalma, a törek. Ez természetesen a vályogtégla többi paraméterét is megváltoztatja: súlyra könnyebb, de teherbíró képessége kevesebb. Ezért csak kitöltőelemként, és nem teher-hordozó falként lehet alkalmazni. A ház súlyát annak fa vázszerkezete hordozza.

Könnyűvályog - kíváló hőszigetelő

A könnyűvályog helyben gyártott építőanyag, ugyanúgy mint a hagyományos vályog. Hőszigetelési tulajdonságai olyan jók, hogy semmilyen további szigetelést nem igényel - még a legszigorúbb elvárások alapján sem. Ezért - ahol erre alkalmasak a talajviszonyok - ismét kezdik felfedezni. Egy 45-50 cm vastag  két oldalon vakolt könnyűvályog fal k (U) értéke 0,3 körüli.

Alapozás

Könnyűvályog házbelső

A favázas könnyűvályog ház alapozása sávalappal történik. Természetesen az alapozásnál figyelembe kell venni mind a faváz, mind a vályogfal támasztotta kívánalmakat. A vályogfal eleve szélesebb, minta téglafal, de fontos, hogy az alap a leendő falnál mindkét oldalon 5 cm-rel szélesebb legyen. Ezután következik a szigetelés, melyet gondosan kell elvégezni, nehogy alulról nedvességet kaphasson a vályog.

A faváz

Ezután következik a faszerkezet megépítése. Legalább a fal faváz szerkezetét meg kell építeni, de célszerű rögtön a tetőszerkezetet is megcsinálni. Sőt, ha a tető azonnal cserép alá is kerül, nem fenyegeti az építkezést egy váratlan eső veszélye, így némileg az időjárástól függetlenné válik az építkezés. A szerkezetet kialakíthatjuk úgy is, hogy a nyílászárókat a faszerkezethez (is) rögzítjük. A faanyagot a szokásos módon kezeljük. Az oszlopok lábánál ellenőrizzük és kiegészítjük a szigetelést.

A falazás, vakolás

A könnyűvályog fal készülhet monolitikusan, vagy vályogtéglából. Utóbbi előnye, hogy kisebb lesz a fal száradásból adódó zsugorodása. A vályogtéglát is helyben készítjük. A falat téglamérettől függően, de legalább másfél téglányi szélességben falazzák. A vályogtéglákat természetesen kötésben kell elhelyezni. A nyílászárók feletti boltívet, áthidalót általában korszerű építőanyagokból építik, de - országonként eltérő szabályzástól függően - vályogból is kialakítható. A vakoláshoz hagyományosan pelyvás agyagot használtak két-három rétegben: előbb durvábbat, majd a végén a hígabb simítóréteget. Új építésű házaknál általában a mészhabarcs szokásos, de kaphatók zsákolt vályogvakolatok is, melyeket gépi felszórásra is alkalmasak. Cement tartalmú vakolat használata tilos. A festés hagyományos anyaga a mész, mely több - legalább három - rétegben kerül fel. Enyvtartalmú festék használata nem megengedett.

Tető, födém

Hagyományos német könnyűvályog

Attól függően, hogy a falazás előtt meddig jutottunk, befejezzük a tetőt és a födémet. Elvileg modern megoldást is lehet választani, de vályogházhoz a hagyományos megoldás  a stílszerű. Választhatunk a gerendafödém, deszkafödém, sárlécfödém és még számtalan hagyományos, népi építészetből ismert megoldás között. Hézagoláshoz, vagy akár a teljes felületen használhatunk könnyűvályogot, utóbbi esetben ez jelentősen növeli a hőszigetelést. A födémet akár alulról is vakolhatjuk vályoggal.

Épületgépészet

A hagyományos népi megoldások közismertek, de modern fűtőrendszereket is alkalmazhatunk vályogházban. A padlófűtés kifejezetten előnyös, de alkalmazható másfajta központi fűtés is. A vizesblokknál ügyelni kell, hogy a falak a használat során ne vizesedjenek, ezért ajánlott 10 cm-es válaszfaltéglából vendégfalat építeni, ez a megszokott módon burkolható, csempézhető és benne a vízvezetékek elvezethetők.

Előnyös hatások az emberi szervezetre

Figyelemre méltó a vályog, könnyűvályog nedvességszabályozó képessége. Negyvenszer több nedvességet tud felvenni, és a levegőbe leadni, mint az égetett tégla. Az emberi szervezet számára legideálisabb páratartalmat biztosítja ez által, kisebb a kockázata a megbetegedéseknek, és gyorsabb a gyógyulás is.

A kiegyenlített páraszabályozásnak köszönhetően megakadályozza a penészképződést, megköti a levegőből a vízgőzben oldódó káros anyagokat. Kitűnő mikroklímájával kellemes életteret ad. Alkalmazható a belsőépítészetben is, polcok, padkák, falfülkék, kemencék alakíthatók ki belőle. A vályog nem éghető, a kivitelezés könnyen elsajátítható, házilagos építkezéseknél saját erővel kalákában megvalósítható.

A könnyűvályog hátrányai

Vályogház enteriőr

Az előnyök mellett szólni kell a hátrányokról is. A könnyű vályog érzékeny a nedvességre, ezért védeni kell a talaj felől felszivárgó nedvesség ellen (ezt egyébként más építőanyagoknál is ugyanígy meg kell tenni). Még hatékonyabb a védekezés, ha kiemeljük a házat a talaj fölé egy 25 cm-s zsalukő vagy beton lábazattal.

Csapóeső ellen a szokásosnál nagyobb kinyúlású tetővel védekezhetünk. A falazat építés után (a technológiától függően) száradás közben zsugorodik, ülepedik, megrepedezhet. Ezért a száradási időt figyelembe kell venni.

Mechanikai szilárdsága kisebb a korszerű falazóblokkhoz képest, azért az 50-60 cm vastagságú fallal maximum földszint+tetőtér-beépítéses épület építhető. Viszonylag rossz a vakolattartása, ezért vakolaterősítő rabitzháló, nádszövet használata ajánlott.

Építési költségekben csak akkor jelentkezik megtakarítás, ha házilagosan készül a falazat, egyébként hasonló árral számolhatunk mint a hagyományos tégla épületek esetében.

 

foto: foek.hu, belsoudvar.hu, riport.hu

email Szerkesztőség:

Honlap 1x1 Kft.

info [kukac] honlap1x1.hu

>> Címlap Vályogház Favázas könnyűvályog ház